piątek, 2 listopada 2012

Przepisy Makłowicza - kruche ciasto z jabłkami i bezą.

Przepis na to ciasto to alternatywa receptury na szarlotkę oraz pleśniaka.
 Nazwałabym je "niebiańska pianka" :), ponieważ jest bardzo delikatne w smaku, a beza nadaje mu niesamowitej lekkości. 




Składniki:


na ciasto:


  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli 
  • pół kostki masła
na masę:
  • szklanka śmietany kremówki 
  • 1/4 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli 
  • 6 - 7 jabłek pokrojonych w kostki
na bezę:
  • 6 białek
  • pół szklanki cukru


Zaczynamy od zrobienia ciasta. Wszystkie składniki na nie ubijamy ręką, aby powstała nam taka kruszonka. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, następnie wysypujemy kruszonkę i dobrze rozgniatamy dłońmi po formie. Wkładamy na chwilę do piekarnika, aby ciasto się zarumieniło. Teraz zabieramy się za masę. Żółtka ucieramy z cukrem, cynamonem, solą, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, mieszamy. Potem delikatnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Na zarumienione ciasto wylewamy masę z jabłkami. Pieczemy przez godzinę (do ścięcia się składników) w piekarniku nagrzanym do 17o stopni. Na upieczony placek wykładamy pianę ubitą z białek i cukru. Wkładamy jeszcze do piekarnika na ok. 10 minut, do zarumienienia się bezy. Gotowe! :)



Wiktoria

2 komentarze:

  1. jak beza, to muszę pokazać mamie, ona uwielbia ciasta z bezą!

    OdpowiedzUsuń
  2. a na jaki wymiar blachy są te składniki?

    OdpowiedzUsuń